Wednesday, September 18, 2013

ហេតុអ្វី​បានជា​វីតាមីន D មាន​សារៈសំខាន់​ចំពោះ​សុខភាព​?


​វីតាមីន D គឺជា​ប្រភេទ​វីតាមីន​ដែល​រលាយ​ក្នុង​ទឹក​។ ដូច្នេះ​ដើម្បី​អាច​ទទួល​វីតាមីន​នេះ​បាន ចូរ​ញ៉ាំ​អាហា​រណា​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ ទើប​ទទួល​បាន​ការ​ស្រូប​យក​វីតាមីន​នេះ​ច្រើន​។ វីតាមីន D មាន​ពីរ​ទម្រ​ង​ដូចជា​៖ D2 (Ergocalciferol) និង D3 (Cholecalciferol)​។ ការចាប់យក​កាំរស្មី Ultraviolet B នឹង​ជួយ​បង្កើន​ កម្រិត D3 ក្នុង​រាងកាយ​។ ខ្លាញ់​ត្រី ផ្សិត ស៊ុត និង​សាច់​សម្បូរ​វីតាមីន D ណាស់​។ វីតាមីន D មាន​សារៈសំខាន់​ក្នុងការ​បឺត​ស្រូប​យក​ជាតិ​កាលស្យូម និង​ផូស្វាត​ពី​ចំណីអាហារ​។ នោះ​ហើយ​គឺជា​មូលហេតុ​ដែល​វីតាមីន D មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​ឆ្អឹង​។​

​អ្នក​ប្រហែលជា​មិនដឹង​ពី​ ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​នេះ​ទេ​ថា ការទទួលបាន​នូវ​វីតាមីន D គ្រប់គ្រាន់​មាន​សារៈសំខាន់​ណាស់​សម្រាប់​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​, ខួរក្បាល​, សរសៃប្រសាទ​, មុខងារ​សាច់ដុំ និង​គ្រប់គ្រង​ហ្សែ​ន​ដែល​តែងតែ​ធ្វើ​អោយ​ឆាប់​មាន​ជំងឺ​។

​តើ​ មនុស្ស​ម្នាក់​មាន​បញ្ហា​កង្វះ​វីតាមីន D ដោយ​របៀប​ណា​ទៅ​? កាលណា​មនុស្ស​កាន់តែ​ចាស់​ត្រូវការ​ហាលថ្ងៃ​អោយបាន ១៥​នាទី​ជា​រៀងរាល់​ថ្ងៃ​មែន​ទ​? មែន​ហើយ ប៉ុន្តែ​វា​ប្រហែលជា​មិនទាន់​គ្រប់គ្រាន់​នៅឡើយ​ទេ​។ ការសិក្សា​មួយ​ដែល​ធ្វើ​ទៅលើ​កីឡាករ​ជិះ​ស្គីរ​លើ​ទឹក​នៅ​រដ្ឋហា​វៃ​បាន​ រកឃើញថា ក្នុង​ចំណោម​ពួកគេ​ទាំងអស់​មាន​ចំនួន​ច្រើនជាង ៥០% ដែល​មាន​កម្រិត​វីតាមីន D ទាប​ជាង​កម្រិត​មធ្យម​។ ការ​ដែល​រស់នៅ​ក្រោម​ពន្លឺ​ថ្ងៃ​ច្រើនពេក​អាច​ធ្វើ​អោយ​ស្ទះ​ដល់​ការ​បឺត​ ស្រូប​វីតាមីន​បាន​។​

​តើ​គួរតែ​មាន​វីតាមីន D ក្នុង​ខ្លួន​ប៉ុន្មាន​ទៅ​? គេ​បាន​ណែនាំ​ថា ចំនួន ២០ng/mL គឺជា​ចំនួន​ដែល​គ្រាប់​គ្រាន់ ប៉ុន្តែ​បើ​តាម​សង្គម​ជំងឺ​អង់​ដូ​គ្រីន និង​មូល​នីធិ​ជំងឺពុក​ឆ្អឹង​អន្តរជាតិ បាន​សម្គាល់ថា ចំនួន​រហូត​ដល់ ៣០ng/mL មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ការលូតលាស់​សុខភាព​ឆ្អឹង​ដល់​កម្រិត​កំពូល​។ តើ​អ្នក​អាច​មាន​វីតាមីន D ច្រើនពេក​ដែរ​ទេ​? កាលណា​កម្រិត​វីតាមីន​នេះ​ខ្ពស់ជាង ៥០ng/mL ប្រហែល​ជា​ងាយ​នឹង​ប្រឈម​ជំងឺមហារីក​កាន់តែខ្លាំង​។ ប៉ុន្តែ​នេះ​មិនមែន​ជា​បញ្ហា​ទេ​។ អ្វី​ដែល​សំខាន់​គឺ​កង្វះ​វីតាមីន D ទៅវិញ​ទេ​។​

​ដំណឹង​ល្អ​នោះ​គឺថា ការ​វិទ្យាស្ថាន​ជាតិ​សុខាភិបាល​បាន​ធ្វើ​ការសិក្សា​ទៅលើ​ចំណោម​មនុស្ស​ ប្រុស​ស្រី​ចំនួន ២០០០០​នាក់​ដែល​មាន​អាយុ​ជាង ៦០​ឆ្នាំ ដោយ​សាកល្បង​ជាមួយនឹង​ការប្រើប្រាស់​វិតាមីន D ២០០០ IU ខ្លាញ់​អូ​មេហ្គា​បី​ដែល​បានមក​ពី​ខ្លាញ់ត្រី ឃើញ​ថា​វា​អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​បេះដូង​បាន​៕

No comments: