បន្លែនិងផ្លែឈើខ្លះមានសមត្ថភាពការពារប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក
បន្ទាប់ពីបានចំណាយពេលវេលា សិក្សាស្រាវជ្រាវ អស់ជាង៣០ឆ្នាំ ពេលនេះ ឥទ្ធិពលឬតួនាទីរបស់ចំណីអាហារចំពោះសុខភាព ត្រូវបានទទួលស្គាល់ពីគ្រប់ស្ថាប័ន។ ការសិក្សារបស់អឺរ៉ុបមួយទៀតបានបញ្ជាក់បន្ថែមទៀតថា ក្នុងចំណោមអនុសាសន៍១០ចំណុចរបស់មូលនិធិពិភពលោកសា្រវជ្រាវប្រឆាំង នឹងមហារីក ចេញផ្សាយកាលពីឆ្នាំ២០០៧ មាន៦ចំណុចទាក់ទងនឹងចំណីអាហារ។
ប្រសិនបើមានរបបអាហារត្រឹមត្រូវ គ្រោះកើតជំងឺមហារីកជាទូទៅ នឹងត្រូវកាត់បន្ថយបាន ២០% - ២៥%ចំពោះមហារីកពោះវៀនធំ ៣០%ចំពោះមហារីកតម្រងនោម ៤០%មហារីកដុំសាច់ក្រពះនិងបំពង់រំលាយអាហារ និងបានដល់ទៅ៥០%ចំពោះមហារីកប្លោកនោមនិងក្រពះ។ ដូច្នេះ ក្នុងការអនុវត្តន៍ជាក់ស្តែង គេអាចការពារមិនឱ្យកើតជំងឺមហារីកមួយក្នុងចំណោមជំងឺមហារីក៥ ដោយប្រតិបត្តិខ្ជាប់ខ្ជួនរបបចំណីអាហារ បរិភោគប្រចាំថ្ងៃ។ ជាងនេះទៅទៀត ប្រសិនបើអ្នកមិនជក់បារី មិនចូលចិត្តសំដិលថ្ងៃ និងធ្វើពលកម្ម លំហាត់ប្រាណ៣០នាទីជាប្រចាំ រាល់ថ្ងៃ នោះគ្រោះកើតជំងឺមហារីក នឹងត្រូវកាត់បន្ថយអស់ ៧០% និងអាចជួយការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជំងឺបេះដូង និងជំងឺវង្វេងវង្វាន់ទៀតផង។
និយាយអំពីរបបអាហារ មិនមែនបានន័យថាត្រូវតមនេះ ឬតមនោះ ឬលែងហ៊ានបរិភោគនោះទេ។ អាហារមិនមែនសុទ្ធតែមានឥទ្ធិពលការពារសុខភាព ទាំងអស់ឡើយ។ បន្លែផ្លែឈើដែលផ្តល់គុណប្រយោជន៍ការពារសុខភាព ទទួលស្គាល់ដោយវិទ្យាសាស្ត្រ មានតែប៉ុន្មានជាង២០ប្រភេទប៉ុណ្ណោះ មានជាអាទិ៍ បន្លៃបៃតង ពពួកផ្លែឈើតូចៗ ពពួកដើមវល្លិ៍ តែបៃតង រមៀត ដែលជារុក្ខជាតិមានអំណាចបំផុតប្រឆាំងនឹងការរាលដាលនៃមេរោគ ពពួកក្រូច និងពពួកខ្ទឹម ខ្ទឹមស-ក្រហម ខ្ទឹមបារាំង ។ល។ និង។ល។ បន្លែផ្លែឈើទាំងនេះ មានផ្ទុកមូលេគុល ដែលអាចបង្កើតសរីរៈប្រឆាំងនឹងការអភិវឌ្ឍន៍ដុំពក Tumeur។
ប៉ុន្តែសូមកុំយល់ច្រលំ ! រមៀតមិនអាចព្យាបាលមហារីកបានទេ ឬក៏ពិសារម្រះទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម នោះក៏ទេដែរ ! ម្ហូបអាហារបន្លែផ្លែឈើ ដែលថាមានគុណប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពនេះ គឺពិសារទៅបានទាំងឆ្អែត ទៅចិញ្ចឹមរាងកាយផង និងបានជាការការពារផង- មិនមែនព្យាបាលទេ។ ការពារប្រសើរជាងព្យាបាល ហើយការការពារនេះ គ្មានផ្តល់ផលបះពាល់បន្ទាប់បន្សំអ្វីសោះ ព្រមទាំងមិនបានចំណាយអ្វីឱ្យលើលពីសេចក្តីត្រូវការប្រចាំថ្ងៃ។ សូមជម្រាបជូនថា មនុស្សគ្រប់រូប តាមការពិតទៅក្នុងមួយថ្ងៃៗ ខ្លួនប្រាណយើងផលិតកោសិកាអាចក្លាយជាកោសិកាមហារីកបានដល់ជាង១លាន កោសិកា ដូច្នេះប្រសិនបើយើងបរិភោគអាហារដែលមានសមត្ថភាពទប់ស្កាត់ ឬប្រឆាំងនឹងមូលេគុលមហារីក ដុំពកនោះនឹងមិនអាចវិវឌ្ឍន៍ទៅជាជំងឺមហារីកទេ។
កម្មវិធីសុខភាពរបស់វិទ្យុធ្លាប់បានជម្រាបជូនអំពីអនុសាសន៍របស់ អង្គការសុខភាពពិភពលោក ឱ្យបរិភោគបន្លែផ្លែឈើ ៥ មុខ ក្នុងមួយថ្ងៃ។ គ្រប់បន្លែ ផ្លែឈើ នីមួយៗ សុទ្ធតែមានគុណប្រយោជន៍ជួយរក្សាសុខភាពដូចគ្នា ក៏ប៉ុន្តែសមត្ថភាព ជាថ្នាំ “ការពារ” មិនដូចគ្នាទេ ! ដូច្នេះ លោកអ្នកនាងត្រូវតែ បរិភោគ ឱ្យប្លែកៗគ្នា ឱ្យទទួលច្រើនលើសពី៥ ទៅទៀត កាន់តែប្រសើរ ព្រោះសូមបញ្ជាក់ថាអនុសាសន៍របស់អាជ្ញាធរសុខភាពនេះ ជាការណែនាំឱ្យធ្វើអ្វីមួយក្នុងកំរិតអប្បបរិមាប៉ុណ្ណោះ។
ញ៉ាំដើម្បីរស់ ឬ រស់ដើម្បីញ៉ាំ ? មានអត្ថន័យខុសគ្នាស្រលះ ! លោកអ្នកនាងជ្រាបជាស្រេចហើយ ! ហើយពាក្យនេះ ពិតជាមានន័យអប់រំគ្រប់គ្រាន់ មិនមែនសម្រាប់តែលើសុជីវធម៌រស់នៅក្នុងសង្គមប៉ុណ្ណោះទេ តែក៏មានប្រយោជន៍ខ្លាំងចំពោះសុខភាព តាមបែបវេជ្ជសាស្ត្រ និងវិទ្យាសាស្ត្រដែរ។ ទទួលទានអាហារ ពិតណាស់គឺដើម្បីយកទៅចិញ្ចឹមសរីរាង្គកាយ ឱ្យរស់រានមានជីវិត ឱ្យមានថាមពល ប៉ុន្តែចំណីអាហារ ក៏អាចសម្លាប់យើងបានដូចគ្នា ប្រសិនបើចំណីអាហារនោះមិនល្អ ខ្លាញ់ជ្រុល ផ្អែមជ្រុល ប្រៃជ្រុល ឬការទទួលទានរបស់យើងច្រើនជ្រុលហួសហេតុ ហួសសេចក្តីត្រូវការ បូកផ្សំនឹងការគ្មានអនាម័យក្នុងជីវិត មិនធ្វើកីឡា មិនបញ្ចេញថាមពលឱ្យមានសមភាពនឹងការហូបចុកចូលទៀត នោះគ្រោះកើតជំងឺក៏មានច្រើន ៖ ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ជំងឺខ្លាញ់ក្នុងឈាម ធាត់ជ្រុល។
វាមិនចម្លែកទេ ដែលក្នុងសម័យសង្គ្រាម ក្នុងពេលក្រខ្សត់ គេនាំគ្នានិយាយអំពីជំងឺកង្វះចំណីអាហារ ហើយនៅពេលមានបានធូរធារ មានជំងឺព្រោះបរិភោគជ្រុលនោះ។ គឺទំនងដោយមូលហេតុដូច្នេះហើយបានជាអ្នកឯកទេសខ្លះ ណែនាំកុំឱ្យទទួលទានតាមសេចក្តីឃ្លាន ប្រសិនបើចង់មានសុខភាពល្អ។ បណ្តាជនជប៉ុន ដែលល្បីថាមានអាយុយឺនយូរជាងគេ និងសុខភាពល្អខ្លាំងនោះ មានប្រពៃណីបរិភោគអាហារតែ ប្រមាណ៨០% នៃភាពស្រេកឃ្លានរបស់ក្រពះប៉ុណ្ណោះ ព្រោះចង់បញ្ចៀសពាក្យថាឆ្អែតជ្រុល។ ប៉ុន្តែសូមបញ្ជាក់ថា នេះមិនមែនជាការបង្អត់អាហារខ្លួនឯងឡើយ !
បើនិយាយអំពីរបៀបទទួលទានអាហារត្រឹមត្រូវវិញ សូមទទួលទានដោយយឺតៗ តាមសម្រួល ដើម្បីឱ្យខួរក្បាលបានទទួលព័ត៌មានអំពីសកម្មភាពរបស់សរីរាង្គផង។ ព្រោះបើញ៉ាំលឿនពេក ក្រពះពេញមែន ប៉ុន្តែខួរក្បាលមិនដឹង ទើបនាំឱ្យមានអាការៈចង់ញ៉ាំរហូត។ ចំណីអាហារពេញផ្ទៃទៅហើយ តែមាត់នៅតែចង់ទៀត ឬពុំនោះទេ បានតែប៉ុន្មានម៉ោងក៏ស្រាប់តែមានអារម្មណ៍ឃ្លានទៀត។ មួយថ្ងៃឡើងបួនប្រាំដង។ នេះមិនមែនមានន័យ ត្រូវតែគោរពដាច់ខាតរបបអាហារបីពេលមួយថ្ងៃ មិនអាចស្រស់ស្រូបអាហារសម្រន់បាននោះទេ។ ផ្ទុយទៅវិញ គេមិនត្រូវលោតរំលងអាហារមួយពេលណាឡើយ។ បើតាមការសិក្សាថ្មីរបស់សកលវិទ្យាល័យអាមេរិកដ៏ល្បីល្បាញផ្នែក សុខភាពសាធារណៈ ចេញផ្សាយកាលពីពីរសប្តាហ៍មុន ការស្រស់ស្រូបអាហារពេលព្រឹក មានគុណប្រយោជន៍ខ្លាំងណាស់សម្រាប់ការពារបេះដូង។ បុរសមិនទទួលទានអាហារពេលព្រឹក បង្កើនគ្រោះកើតជំងឺបេះដូង ឬស្លាប់ព្រោះជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ២៧% លើស អ្នកបរិភោគអាហារពេលព្រឹកជាប្រចាំ។ ជាងនេះទៅទៀត អ្នកមិនស្រស់ស្រូបអាហារពេលព្រឹក ងាយឡើងទម្ងន់ ច្រើនមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងមានអត្រាខ្លាញ់ក្នុងឈាម Cholesterol ក៏ខ្ពស់។ សូម្បីតែនៅក្នុងការធ្វើរបបអាហារដើម្បីចុះស្គម ឬបញ្ចុះទម្ងន់ គ្រប់អ្នកឯកទេសរបបអាហារទាំងអស់ ណែនាំឱ្យបន្ថយបរិមាណអាហារពេលល្ងាច ប៉ុន្តែដាច់ខាតត្រូវតែស្រស់ស្រូបអាហារពេលព្រឹក។ ម្យ៉ាងវិញទៀត សម្រាប់បុរសដែលចូលចិត្តទទួលទានអាហារពេលយប់ (ក្រោយអាហារពេលល្ងាច) កាន់តែមានគ្រោះកើតជំងឺបេះដូង ជាងអ្នកមិនបរិភោគអ្វីសោះក្រោយពេលបាយល្ងាចហើយ។
ចំពោះកុមារវិញ គ្រោះថ្នាក់នៃការមិនបរិភោគអាហារពេលព្រឹកកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរខ្លាំង ទៀត។ ការសិក្សាបានបញ្ជាក់យ៉ាងច្បាស់ថា កុមារអាយុ៦ឆ្នាំ មិនបរិភោគអាហារពេលព្រឹក មានសតិបញ្ញាកំរិតឆ្លាតវៀងវៃ ធ្លាក់ចុះ ចាញ់កុមារធម្មតាឆ្ងាយណាស់ !!!! ចាញ់ដល់ទៅ ៤,៦ពិន្ទុ។ បន្ទាប់ពីគេងសំរាកអស់ពេញមួយយប់ ខួរក្បាលមនុស្ស ប្រៀបដូចជាម៉ាស៊ីនមួយ ត្រូវការប្រេងចាក់បំពេញ ដើម្បីបញ្ចេះបាន។ ដូច្នេះការស្រស់ស្រូបអាហារពេលព្រឹក ជាការចាំបាច់សម្រាប់ចាប់ផ្តើមសកម្មភាពប្រចាំថ្ងៃ។ អាហារពេលព្រឹកជាគំរូ មានដូចជា បាយ បបរ នំប៉ាំង (គ្រាប់ធញ្ញជាតិ) សំរាប់នាំលំនឹងអ៊ីដ្រាតដឺកាបូន ប្រូតេអ៊ីន សាច់-ត្រី-ទឹកដោះគោ និងវីតាមីន ព្រមទាំងសារធាតុរ៉ែ ពោលគឺ ផ្លែឈើ៕
No comments:
Post a Comment