Tuesday, September 3, 2013

ដឹង​អ្វី​ខ្លះ​ពី​ផោម?

ផោម​ឬ​ ការ​ដើរ​ខ្យល់​​ជា​សកម្មភាព​បញ្ចេញ​ឧស្ម័ន​ពី​ក្នុង​ពោះវៀន​តាម​រយៈ​ទ្វារ​ ធំ។ ​តើ​ផោម​នេះ​ផ្សំ​ឡើង​ដោយ​សារធាតុ​អ្វី​បាន​ជា​ស្អុយ​បែប​ហ្នឹង?​ ចង់​ដឹង​ច្បាស់​ សូម​​អាន​ចំណេះដឹង​ខ្លីៗ​ដែល​អ្នក​មិន​បាន​ដឹង​ពី​ផោម​ដូច​ខាងក្រោម៖​
ការ​ដើរ​ខ្យល់​គឺ​ជា​ការ​ផលិត​​​បញ្ចូល​ គ្នា​រវាង​ខ្យល់​ និង​ឧស្ម័ន​នៅ​ក្នុង​ផ្លូវ​អាហារ​ដែល​ជា​ផលិតផល​ចុងក្រោយ​របស់​ដំណើរការ​ រំលាយ​អាហារ។
​ផោម​ជា​ធម្មតា​មាន​ នីដ្រូហ្សែន (៥៩%) ​អ៊ីដ្រូហ្សែន (២១%) កាបូនឌីអុកស៊ីត​ (៩%) មេតាន (៧%) អុកស៊ីហ្សែន​ (៣%) ​និង​ ១ % ​ទៀត​ជា​សារធាតុ​ផ្សេងៗ។
ការ​ខ្ជឹប​ផោម​ទុក​មិន​បញ្ចេញ​ខ្លាច​ប៉ះពាល់​គេ​ឯង​មិន​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព​ឡើយ ​ហើយ​វា​នឹង​បញ្ចេញ​មក​វិញ​នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​គេង​លក់។
​គិត​ជា​មធ្យម​មនុស្ស​ម្នាក់​ផោម ១៤ ​ដង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ ​និង​ផលិត​​ឧស្ម័ន​ផោម​កន្លះ​លីត្រ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ដែរ។
ផោម​​ចេញ​ពី​ទ្វារ​លាមក​មាន​ល្បឿន​ ១១,២ គម/ម ​ហើយ​អាច​ឆាបឆេះ​បាន។
​ផោម​ផលិត​នៅ​ក្នុង​សីតុណ្ហភាព​ ៣៧ ​អង្សា​សេ។
អ្នក​អាច​ថប់​ដង្ហើម​ស្លាប់​ក្នុង​បន្ទប់​តូច​ដែល​ពោរពេញ​ទៅ​ដោយ​ក្លិន​ផោម​ខ្លួន​ឯង។

​មនុស្ស​ស្លាប់​ក៏​នៅ​តែ​អាច​ផោម​បាន​ដែរ។
​សរសៃប្រសាទ​នៅ​ចុង​ពោះវៀន​ធំ​របស់​អ្នក​ ជួយ​ឲ្យ​អ្នក​បែងចែក​ថា ​មួយ​ណា​ជា​ផោម​ មួយ​ណា​ជា​លាមក ​ប៉ុន្តែ​ពេល​ខ្លះ​សរសៃ​ប្រសាទ​នេះ​ក៏​មិន​អាច​បែងចែក​បាន​ដែរ​ដូចជា​នៅ​ពេល ​​ដែល​លាមក​របស់​អ្នក​រាវ​ខុស​ពី​ធម្មតា​ដែល​​អាច​នឹង​​ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នក​រាគ​ ដាក់​ខោ​​ដោយ​មិន​ដឹង​ខ្លួន។
​អាហារ​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ផោម​មាន​ដូចជា​ សណ្ដែក ​ពោត​ ខាត់ណា ​ស្ពៃ​ក្ដោប​ ​ទឹកដោះ​គោ ​នំប៉័ង​ ស៊ុត​ ស្រាបៀ ​​ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម ​ខ្ទឹម​បារាំង ​ខ្ទឹម​ស ​​សណ្ដែក​ហោណាំតាវ ​ស្លឹកគ្រៃ ​ដំឡូង ។ល។ ​​សណ្ដែក​ខៀវ​ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នក​ផោម​ញឹកញាប់​ជាង​ធម្មតា។
សត្វ​​​ដែល​ផោម​ញឹកញាប់​ជាង​គេ​រួម​មាន​ កណ្ដៀរ ​អូដ្ឋ​ សេះ​បង្កង់ ​ចៀម ​គោ ​និង​ដំរី​ជា​ដើម។ ​​កណ្ដៀរ​ផលិត​ជាតិ​មេតាន​ក្នុង​ផោម​ច្រើន​ជាង​​គោ ​និង​​ម៉ាស៊ីន​កែច្នៃ​របស់​មនុស្ស​ទៅទៀត៕

No comments: